Obsah

Životní situace

« Zpět na Strom životních situací

Odměna pěstouna

3. Pojmenování (název) životní situace

Odměna pěstouna

4. Základní informace k životní situaci

Pěstounská péče je jednou z forem náhradní rodinné péče o dítě. Úpravu obsahuje zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník a zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů.
Odměna pěstouna je jednou z dávek pěstounské péče.
Nárok na odměnu pěstouna má osoba pečující a osoba v evidenci (osoba pečující i po dosažení zletilosti dítěte, pokud má dítě nárok na příspěvek na úhradu potřeb dítěte, tj. splňuje kritérium nezaopatřenosti). Osobou pečující nebo osobou v evidenci mohou být oba manželé nebo dva poručníci, odměna pěstouna však náleží pouze jednomu z nich. Na pěstounskou péči vykonávanou druhým manželem nebo poručníkem se hledí jako na společnou pěstounskou péči.
Osobou pečující je fyzická osoba odpovědná za výchovu dítěte:
  • která je pěstounem (nikoli na přechodnou dobu),
  • která byla do dosažení zletilosti dítěte jeho pěstounem nebo poručníkem, a to po dobu, po kterou má nezaopatřené dítě nárok na příspěvek na úhradu potřeb dítěte,
  • které je dítě před rozhodnutím soudu o svěření dítěte do pěstounské péče rozhodnutím soudu dočasně svěřeno do péče osoby, která má zájem stát se pěstounem, a to po dobu trvání takové péče (tj. osoba, která má dítě v tzv. předpěstounské péči),
  • která je poručníkem dítěte, jestliže o dítě osobně pečuje, nebo
  • která má v osobní péči dítě, k němuž nemá vyživovací povinnost, a to po dobu, po kterou probíhá soudní řízení o ustanovení této osoby poručníkem.
Osobou v evidenci je fyzická osoba, která je vedena v evidenci osob, které mohou vykonávat pěstounskou péči na přechodnou dobu.
Výše odměny pěstouna činí za kalendářní měsíc:
  • 8 000 Kč, je-li pečováno o 1 dítě,
  • 12 000 Kč, je-li pečováno o 2 děti,
  • 20 000 Kč,
  • je-li pečováno alespoň o 3 děti,
  • je-li pečováno alespoň o 1 dítě, které je osobou závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo ve stupni III (těžká závislost) nebo ve stupni IV (úplná závislost),
  • jde-li o osobu v evidenci, a to i v případě, že nepečuje o žádné dítě, nebo
  • 24 000 Kč, pečuje-li pěstoun alespoň o 1 dítě, které mu bylo svěřeno na přechodnou dobu, a toto dítě je osobou závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo ve stupni III (těžká závislost) nebo ve stupni IV (úplná závislost).
Za každé další dítě svěřené do péče osoby pečující se odměna pěstouna zvyšuje vždy o 4 000 Kč.
Pokud je osoba pečující nebo osoba v evidenci rodičem nebo prarodičem otce nebo matky svěřeného dítěte, náleží jí odměna pěstouna vždy, pokud pečuje alespoň o 3 děti nebo o alespoň 1 dítě ve II., III. nebo IV. stupni závislosti na pomoci jiné fyzické osoby. V ostatních případech (pečuje-li o 1 nebo 2 zdravé děti či děti v I. stupni závislosti) jí náleží odměna pěstouna pouze v případech hodných zvláštního zřetele, zejména s ohledem na její sociální a majetkové poměry a s přihlédnutím ke zdravotnímu stavu dítěte.
Odměna pěstouna se pro účely zákonů upravující daně z příjmů, pojistné na sociální zabezpečení, pojistné na úrazové pojištění a pojistné na všeobecné zdravotní pojištění považuje za příjem ze závislé činnosti.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

V této věci je oprávněna jednat osoba pečující a osoba v evidenci.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Nárok na výplatu dávky vzniká osobě pečující a osobě v evidenci na základě vykonatelnosti rozhodnutí soudu o svěření dítěte do péče.
Další podmínkou je splnění ustanovení § 47o zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů; podmínku trvalého pobytu může v odůvodněných případech prominout Ministerstvo práce a sociálních věcí.
Nárok na výplatu dávky zaniká uplynutím 1 roku ode dne, od kterého dávka nebo její část náleží, nebyl-li nárok v této lhůtě uplatněn.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Podáním písemné žádosti o dávku pěstounské péče - odměnu pěstouna na předepsaném formuláři (na originálním nebo z internetových stránek vytištěném tiskopisu, příp. elektronicky, pokud vlastníte certifikát pro elektronický podpis) na příslušné kontaktní pracoviště Úřadu práce České republiky.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Je třeba se obrátit na příslušné kontaktní pracoviště Úřadu práce České republiky dle místa trvalého pobytu osoby pečující či osoby v evidenci.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

K řádně vyplněnému formuláři žádosti je třeba doložit:

  • průkaz totožnosti všech osob, které jsou v žádosti uvedeny, u dětí do 15 let rodný list; pokud v průkazu totožnosti není uvedeno rodné příjmení, je třeba doložit rodný list,
  • pro všechny děti uvedené v žádosti, které jsou již zletilé, jejich nezaopatřenost: "Potvrzení o studiu" nebo "Rozhodnutí o přerušení studia v souvislosti s těhotenstvím, porodem či rodičovstvím" nebo "Potvrzení o zdravotním stavu" nebo "Potvrzení o neschopnosti soustavně se připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz",
  • rozhodnutí o svěření dítěte do pěstounské péče nebo rozhodnutí o ustanovení poručníkem, popř. rozhodnutí soudu o dočasném svěření dítěte do péče osoby, která má zájem stát se pěstounem, nebo návrh, který byl podán soudu na zahájení soudního řízení o ustanovení osoby poručníkem dítěte, jestliže tato osoba o dítě, k němuž nemá vyživovací povinnost, osobně pečuje,
  • příp. doklad prokazující stupeň závislosti dítěte na pomoci jiné fyzické osoby,
  • u osob v evidenci rozhodnutí krajského úřadu o zařazení do evidence osob, které mohou vykonávat pěstounskou péči na přechodnou dobu.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Formuláře jsou k dispozici v tištěné podobě na příslušném úřadu nebo ke stažení, příp. elektronickému podání, na internetových stránkách Integrovaného portálu Ministerstva práce a sociálních věcí, a to nejen samotné žádosti o dávky pěstounské péče, ale též např. "Potvrzení o studiu" či "Potvrzení o zdravotním stavu".

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Správní ani jiné poplatky nejsou stanoveny.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci postupu nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Další činnosti nejsou stanoveny.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Žádost o dávku pěstounské péče - odměna pěstouna můžete podat elektronicky, vlastníte-li certifikát pro elektronický podpis, prostřednictvím Integrovaného portálu Ministerstva práce a sociálních věcí.

28. Popis byl naposledy aktualizován

01.01.2017

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.