Obsah

Životní situace

« Zpět na Strom životních situací

Udělování výjimek ze zákazů při lovu ryb v rybářských revírech a v rybníkářství

3. Pojmenování (název) životní situace

Udělování výjimek ze zákazů při lovu ryb v rybářských revírech a v rybníkářství

4. Základní informace k životní situaci

Udělování výjimek ze zákazů při lovu ryb v rybářských revírech a v rybníkářství stanovuje § 11 odst. 2 , § 13 a § 22 odst. 4 písm. b) zákona č. 99/2004 Sb., o rybníkářství, výkonu rybářského práva, rybářské stráži, ochraně mořských rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále též "zákon o rybářství") .

Na základě žádosti uživatele rybářského revíru nebo rybníkáře lze povolovat výjimky ze zákazů:

  • používat při lovu ryb v rybářském revíru a v rybníkářství prostředků výbušných, otravných nebo omamných látek, jestliže neexistuje žádné jiné uspokojivé řešení pro odstranění negativního vlivu vodního prostředí ,
  • používat při lovu ryb v rybářském revíru a v rybníkářství bodců jakéhokoliv druhu, lapaček, udic bez prutů, dále vidlic a rozsošek, jakož i střílet ryby, tlouci ryby, chytat je na šňůry, do rukou a do ok, užívat k lovu ryb v rybářském revíru a v rybníkářství elektrického proudu, lovit ryby pod ledem, lovit v rybářských revírech vybrané druhy ryb po dobu jejich hájení nebo vybrané druhy ryb, které nedosáhly nejmenší lovné míry, lovit ryby mimo denní dobu lovu stanovenou prováděcím předpisem, je-li to třeba k chovu ryb, jejich záchraně při mimořádných situacích, k vědeckým účelům nebo v jednotlivých zvlášť odůvodněných případech (viz bod 6) .

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

V této věci je oprávněn jednat uživatel rybářského revíru nebo rybníkář.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Výjimky ze zákazů - používat při lovu ryb v rybářském revíru a v rybníkářství prostředků výbušných, otravných nebo omamných látek nebo používat bodců jakéhokoliv druhu, lapaček, udic bez prutů, dále vidlic a rozsošek, jakož i střílet ryby, tlouci ryby, chytat je na šňůry, do rukou a do ok - lze povolit jen uživateli rybářského revíru nebo rybníkáři pro akci s časovým, prostorovým a věcným vymezením.

Výjimky ze zákazů - užívat k lovu ryb v rybářském revíru a v rybníkářství elektrického proudu nebo lovit ryby pod ledem - lze povolit jen uživateli rybářského revíru k zajištění rybích násad, k lovu generačních ryb, k přemístění rybí obsádky do jiné lokality, k vědeckým či vzdělávacím účelům, při povodních, při mimořádném a život ryb ohrožujícím znečištění vody, při sníženém průtoku vody, při sníženém obsahu kyslíku ve vodě nebo pro potřeby regulace a kontroly skladby rybí obsádky rybářského revíru. Rybníkáři lze tyto výjimky povolit pro potřeby rybníkářské praxe.

(Lov ryb pomocí elektrického proudu je povolen pouze při splnění bezpečnostních předpisů. Osoba obsluhující elektrické zařízení musí mít u sebe povolení k takovémuto lovu a doklady opravňující použití elektrického zařízení.)

Výjimky ze zákazů - lovit v rybářských revírech vybrané druhy ryb po dobu jejich hájení nebo vybrané druhy ryb, které nedosáhly nejmenší lovné míry, nebo lovit ryby mimo stanovenou denní dobu - lze povolit uživateli rybářského revíru za účelem provádění hospodářské těžby, regulačního odlovu, záchrany rybí obsádky, pořádání sportovních akcí, průzkumné činnosti nebo pro hospodaření v chráněných rybích oblastech; tyto výjimky lze rovněž povolit, došlo-li k přemnožení nebo zeslabení některých druhů ryb, nebo nejsou-li v příslušném rybářském revíru podmínky pro přirozené rozmnožování ryb.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Podáním písemné žádosti se všemi požadovanými náležitostmi.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Výjimky ze zákazů povoluje:

  • Ministerstvo zemědělství , a to ze zákazu - používat při lovu ryb v rybářském revíru a v rybníkářství prostředků výbušných, otravných nebo omamných látek a ze zákazu - lovit ryby mimo stanovenou denní dobu,
  • příslušný rybářský orgán , a to ze zákazů:
  • používat při lovu ryb v rybářském revíru a v rybníkářství bodců jakéhokoliv druhu, lapaček, udic bez prutů, vidlic a rozsošek, jakož i střílet ryby, tlouci ryby, chytat je na šňůry, do rukou a do ok,
  • užívat k lovu ryb v rybářském revíru a v rybníkářství elektrického proudu nebo lovit ryby pod ledem,
  • lovit v rybářských revírech vybrané druhy ryb po dobu jejich hájení nebo vybrané druhy ryb, které nedosáhly nejmenší lovné míry.
Příslušným rybářským orgánem se rozumí:
  • příslušný krajský úřad (v rybářském revíru a na rybníku v rybníkářství, jenž se nacházejí v obvodu jeho působnosti),
  • Ministerstvo zemědělství (v rybářském revíru vyhlášeném podle § 22 odst. 2 zákona o rybářství a na rybníku v rybníkářství, který se nachází na území více krajů nebo na území, jímž probíhají hraniční vody, nebo na území objektů důležitých pro obranu státu),
  • Ministerstvo životního prostředí (v rybářském revíru a na rybníků v rybníkářství na území národních parků) a
  • Ministerstvo obrany (v rybářském revíru a na rybníků v rybníkářství na území vojenských újezdů).

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Žadatel musí doložit:

  • oprávnění k užívání rybářského revíru nebo doklad o vlastnictví či nájmu rybníka,
  • důvody, kvůli kterým o udělení výjimky žádá.
V případě rybářských revírů může být po žadateli požadován i znalecký posudek.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Předepsané formuláře nejsou stanoveny.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Správní ani jiné poplatky nejsou stanoveny.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Lhůty jsou řešeny v souladu se zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů .

Výjimky ze zákazů - užívat k lovu ryb v rybářském revíru a v rybníkářství elektrického proudu nebo lovit ryby pod ledem - lze udělit nejdéle na 2 roky ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o povolení výjimky.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci postupu nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Je třeba doložit skutečnosti, za jakých probíhal lov ryb po udělení výjimky.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Tuto situaci není možné řešit zasláním žádosti elektronickou poštou.

Případný dotaz můžete zaslat na e-mailovou adresu příslušného úřadu.

28. Popis byl naposledy aktualizován

06.12.2011

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.