Obsah

Životní situace

« Zpět na Strom životních situací

Využívání rádiových kmitočtů - základní informace

3. Pojmenování (název) životní situace

Využívání rádiových kmitočtů - základní informace

4. Základní informace k životní situaci

Rádiovými kmitočty se rozumí elektromagnetické vlny o kmitočtu do 3 000 GHz šířené prostorem bez zvláštního vedení.

Využíváním kmitočtu se rozumí vysílání na daném kmitočtu.

Využívat rádiové kmitočty je dle zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích), ve znění pozdějších předpisů, možné:

  • na základě všeobecného oprávnění,

  • na základě individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Využívat rádiové kmitočty na základě všeobecného oprávnění může každý, kdo splní podmínky, které jsou ve všeobecném oprávnění uvedeny, bez nutnosti podávat jakoukoliv žádost.

Žádost o využívání rádiových kmitočtů na základě individuálního oprávnění může podat podnikající právnická osoba, podnikající fyzická osoba nebo nepodnikající osoba.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Pro využívání rádiových kmitočtů je nezbytné splnit následující podmínky:

  • Udělení individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů (není-li možné využívat rádiové kmitočty na základě všeobecného oprávnění).

  • Použití zařízení, u něhož byla posouzena shoda dle nařízení vlády č. 426/2000 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na rádiová a na telekomunikační koncová zařízení, ve znění pozdějších předpisů (značka CE na výrobku, k dispozici kopie "Prohlášení o shodě").

  • Prokázání odborné způsobilosti (pouze pro obsluhu zařízení v leteckém a lodním provozu, zařízení v pásmu krátkých vln a zařízení pro amatérskou radiokomunikační službu).

  • Přihlášení do evidence (jen u stanic bezdrátových místních informačních systémů - BMIS a u zařízení pevné služby v pásmech 71-76 / 81-86 GHz).

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Začít využívat rádiové kmitočty na základě všeobecného oprávnění je možné přímo, bez nutnosti podávat jakoukoliv žádost o individuální oprávnění.

V případě využívání rádiových kmitočtů, které nesplňuje podmínky všeobecného oprávnění, je třeba podat žádost o udělení individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů pomocí interaktivních elektronických formulářů, příp. je možné podat žádost také písemně na adresu Českého telekomunikačního úřadu.

Postup při podání žádosti o změnu, prodloužení doby platnosti nebo odnětí individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů je uveden na internetových stránkách Českého telekomunikačního úřadu.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Žádosti o udělení (změnu, prodloužení doby platnosti nebo odnětí) individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů zasílejte na adresu:

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

V případě individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů naleznete všechny potřebné informace, týkající se náležitostí žádosti, v životní situaci:

  • Žádost o udělení (změnu, prodloužení doby platnosti nebo odnětí) individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Formuláře žádosti o udělení individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů jsou k dispozici na internetových stránkách Českého telekomunikačního úřadu.

U žádosti o změnu, prodloužení doby platnosti nebo odnětí individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů se postupuje dle pokynů uvedených na internetových stránkách Českého telekomunikačního úřadu.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Využívání rádiových kmitočtů v rámci všeobecného oprávnění není zatíženo poplatky.

V případě individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů naleznete všechny potřebné informace, týkající se správních poplatků, v životní situaci:

  • Žádost o udělení (změnu, prodloužení doby platnosti nebo odnětí) individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

V rámci všeobecného oprávnění je možné využívat rádiové kmitočty ihned.

V případě individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů naleznete všechny potřebné informace, týkající se lhůt, v životní situaci:

  • Žádost o udělení (změnu, prodloužení doby platnosti nebo odnětí) individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci postupu nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Další činnosti nejsou stanoveny.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Žádost o udělení individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů lze podat pomocí interaktivních elektronických formulářů.

Žádost o udělení (změnu, prodloužení doby platnosti nebo odnětí) individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů můžete podat také v elektronické podobě, a to prostřednictvím elektronické adresy: podatelna@ctu.cz.

Podání v elektronické podobě je možné učinit:

  • s elektronickým podpisem,

  • bez elektronického podpisu, to však pouze za podmínky, že podání je do 5 dnů doplněno písemným nebo ústním podáním do protokolu nebo podáním v elektronické podobě se zaručeným elektronickým podpisem,

  • prostřednictvím Integrovaného systému datových schránek; adresa datové schránky Českého telekomunikačního úřadu: a9qaats.

28. Popis byl naposledy aktualizován

01.05.2016

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.