Obsah

Životní situace

« Zpět na Strom životních situací

Příplatek k důchodu podle zákona č. 357/2005 Sb., o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich, o zvláštním příspěvku k důchodu některým osobám, o jednorázové peněžní částce některým účastníkům národního boje za osvobození v letech 1939 až 1945 a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

3. Pojmenování (název) životní situace

Příplatek k důchodu podle zákona č. 357/2005 Sb., o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich, o zvláštním příspěvku k důchodu některým osobám, o jednorázové peněžní částce některým účastníkům národního boje za osvobození v letech 1939 až 1945 a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

4. Základní informace k životní situaci

Příplatek k důchodu náleží:

  • legionářům - držitelům potvrzení podle zákona č. 462/1919 Sb. z. a n., o propůjčování míst legionářům, ve znění pozdějších předpisů, kteří pobírají starobní důchod nebo invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně,

  • účastníkům národního boje za osvobození - držitelům osvědčení podle zákona č. 255/1946 Sb., o příslušnících československé armády v zahraničí a o některých jiných účastnících národního boje za osvobození, ve znění pozdějších předpisů, kteří pobírají starobní důchod nebo invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně,

  • poživatelům vdovských a vdoveckých důchodů po osobách uvedených pod první a druhou odrážkou,

  • sirotkům po účastnících národního boje za osvobození uvedených pod druhou odrážkou, kteří padli, byli popraveni nebo zemřeli ve vyšetřovací vazbě, vězení, koncentračním nebo internačním táboře anebo byli násilně usmrceni v souvislosti se zatýkáním, jestliže ke dni úmrtí rodiče sirotek nedosáhl věku 18 let a pobírá důchod z českého důchodového pojištění.

Podmínkou nároku na příplatek k důchodu je občanství České republiky.

Příplatek k důchodu náleží za každý započatý měsíc odbojové činnosti ve výši:

  • 50 Kč, jde-li o osoby uvedené pod první a druhou odrážkou výše,

  • 25 Kč, jde-li o osoby uvedené pod třetí odrážkou výše,

  • 20 Kč, jde-li o osoby uvedené pod čtvrtou odrážkou výše,

vždy však nejméně v částce 200 Kč měsíčně.

Měsícem odbojové činnosti se rozumí 30 dnů.

Podle zákona č. 108/2009 Sb. se příplatek k důchodu náležející po účastníku odboje, který padl v odboji, zvyšuje o částku:

  • 3 000 Kč měsíčně, jde-li o vdovu či vdovce po účastníku odboje,

  • 2 400 Kč měsíčně, jde-li o sirotka po účastníku odboje.

O zvýšení příplatku je nutno písemně požádat plátce důchodu.

Zvýšení oprávněné osobě náleží nejdříve od splátky důchodu splatné v červenci 2009.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Žádost o příplatek k důchodu může podat:

  • oprávněná osoba (viz výše),

  • osoba jednající za oprávněnou osobu na základě plné moci (zmocněnec),

  • opatrovník oprávněné osoby (jejíž svéprávnost byla omezena v takovém rozsahu, že není schopna v této věci samostatně právně jednat).

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Příplatek k důchodu náleží oprávněným osobám (viz výše), pokud jsou občany České republiky a pobírají důchod (stanovený druh důchodu) z českého důchodového pojištění. Splnění podmínky státního občanství se posuzuje ke dni podání žádosti.

Vznikl-li nárok na výplatu důchodu před 19.9.2005, náleží příplatek od splátky důchodu splatné v říjnu 2005. Vznikne-li nárok na výplatu důchodu po 19.9.2005, náleží příplatek ode dne přiznání důchodu.

Nárok na zvýšení příplatku o pevnou částku 3 000 Kč, resp. 2 400 Kč, vzniká oprávněným osobám nejdříve od splátky důchodu splatné v červenci 2009.

Nárok na příplatek k důchodu nezaniká uplynutím času. Nárok na výplatu příplatku zaniká uplynutím 5 let ode dne, za který příplatek nebo jeho část náleží; tato lhůta neplyne po dobu řízení o příplatku.

Splňuje-li oprávněná osoba podmínky nároku na dva nebo více příplatků k důchodu, vyplácí se pouze jeden příplatek, a to ten, který je vyšší (nejvyšší).

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Řízení lze zahájit pouze na podkladě písemné žádosti podané některou z osob uvedených výše.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Je-li plátcem důchodu, jehož výplatou je vznik nároku na příplatek k důchodu podmíněn, Česká správa sociálního zabezpečení, lze písemnou žádost zaslat na adresu České správy sociálního zabezpečení, popřípadě ji podat prostřednictvím jejích pracovišť - jednotlivých okresních správ sociálního zabezpečení, Pražské správy sociálního zabezpečení nebo Městské správy sociálního zabezpečení Brno (dále též "OSSZ/ PSSZ/ MSSZ").

Je-li plátcem důchodu jiný orgán (tj. orgán sociálního zabezpečení ministerstev vnitra, obrany a spravedlnosti), podává se žádost o příplatek k důchodu tomuto orgánu.

Podání žádosti o příplatek k důchodu není časově omezeno.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Při uplatnění žádosti a pro prokázání českého státního občanství je nutné mít k dispozici některý z těchto dokladů:

  • platný občanský průkaz,

  • platný cestovní pas České republiky,

  • ověřený doklad (osvědčení) o státním občanství České republiky.

Uplatňuje-li žádost pro oprávněného jeho zmocněnec, musí předložit též písemnou plnou moc.

K prokázání rozhodných skutečností ve vztahu k odbojové činnosti ve většině případů slouží doklady, které má Česká správa sociálního zabezpečení již založeny ve svých evidencích.

Doklady, které součástí evidencí České správy sociálního zabezpečení dosud nejsou, se předkládají v originálech nebo v ověřených kopiích (opisech).

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Tiskopis "Žádost o příplatek k důchodu (PDO) podle zákona č. 357/2005 Sb." je k dispozici na všech OSSZ/ PSSZ/ MSSZ nebo na internetových stránkách České správy sociálního zabezpečení.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Správní ani jiné poplatky nejsou stanoveny.

Případné ověření pravosti listinných dokumentů překládaných při osobním podání žádosti provádí bezplatně příslušná OSSZ/ PSSZ/ MSSZ.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Lhůty pro vydání rozhodnutí jsou stanoveny zákonem č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, a správním řádem.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci (dotčené osoby) nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

V případech, kdy Česká správa sociálního zabezpečení nebude mít ve svých evidencích podklady rozhodné pro posouzení nároku, může být žadatel vyzván k jejich předložení.

V případě sirotků po účastnících odboje je zpravidla třeba žádost doložit vlastním rodným listem a úmrtním listem toho z rodičů, za něhož příplatek k důchodu požadují.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

28. Popis byl naposledy aktualizován

21.03.2018

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.